09 Mart 2007

baudrillard matrix'in dışına çıktı


29/7/1929 - 6/3/ 2007

fransız düşünür jean baudrillard 77 yaşında paris’te hayatını kaybetti.

76 yılında yazdığı l'echangc symbolique et la mort / simgesel değişim ve ölüm isimli kitabında gerçekliğin simülasyon karşısında kaybolduğunu ileri sürdüğü tezi, millienium çağıyla birlikte gerçekliğini kanıtladı: artık çoğumuz neyin gerçek, neyin yanılsama olduğunu bilmeden fişimizin çekilip matrixin dışına çekileceğimiz günü bekliyoruz.

matrix serisinin ikinci filminin sinema salonlarında olduğu kadar felsefe forumlarında da hareketlenmelere yol açtığı 2003 senesinde kendisiyle yapılan bu röportajı bu büyük düşünce adamının anısına hatırlatmak istedim.

2 yorum:

Zeynep dedi ki...

baudrillard babam, vonnegut dayım, ahmet mithat efendi büyükbabam, nedîm büyükbüyük babam, leguin halam, trevanian kankam, tanpınar da eniştem olsaydı diyorum... hayatım daha güzel olurdu sanki.

Adsız dedi ki...

R.Magritte'in altında da "Bu bir Pipo değildir" yaz pipo desenini düşünüyorum hep Boudrillard bahsi geçince.

"Bu gerçektir" diyemiyorum gerçek dediğim gerçek olmayan bir gölgeye gerçek diye takma ve iğreti bir ad takmak oluyor. Nesneyle aramdaki oksijen , azot bilmemne bile onun gerçeğiyle benim gördüğüm arasındaki ilk farklılıların sebebi oluyor. Sonrası zaten ipini kaçırmış bir sürü deformasyon...