04 Şubat 2008

inland fucking empire



maalesef az önce david lynch'ın son filmi inland empire'ı izledim. maalesef çünkü film beni öyle bir ruh haline soktu ki jenerikle birlikte üzerimdeki eşofmanlarla yol boyunca avazım çıktığı kadar bağırarak kadıköy'e kadar koşup soluklanmadan aynı şekilde geri dönmek istedim. bunu gerçekten yapmak istedim çünkü ancak böyle bir tepki az önce izlediklerimi unutturabilir, beni rahatlatabilirdi. bu filmle ilgili -ki buna film eleştirisi denebileceğinden emin değilim- şimdiye kadar yaptığım rap tadındaki en kısa eleştiri cümlesi de şöyle olabilirdi; 'fuck you david / for what you did'.

mulholland drive'ı ilk kez izledikten sonra 'dayak yemiş' gibi hissetmiştim. bu kez 'bana çarpan tırın plakasını aldınız mı?' diye sormak istiyorum. lynch empire'ın son eserinin karşılığını film boyunca bol miktarda küfürle ödemeye çalışmak da beni rahatlatmadı. adamcağızın filmlerini korsan dvd'cilerden tanesini beş liraya aldığın yetmiyormuş gibi bir de küfür et. belki de ilahi adalet böyle tecelli ediyordur. ya da karma. neye inanıyorsan artık.
wild at heart ve blue velvet dışındaki lynch filmlerinin bilinçaltının, rüyaların beyaz perdeye yansıması olduğunu bilmek hem kendimizi yetersiz hissettirmekten hem de adamcağıza karşı gereksiz kızgınlıklar hissetmemizden alıkoyacak belki. ama bunu bilmek bile bir mulholland drive'ın dörtte birini anlayabilmek için filmi on kez izlemekten de alıkoyamıyor.

peki şöyle bir lise son matematik sorusu sorabilir miyiz?

anselmo, mulholland drive'ın bir çeyreğini anlayabilmek on kere, lost highway'in üçte biri için filmi üç kere başa sarmak zorunda kalmıştır. inland fucking empire'ın üç saat sürdüğünü hesaplarsak anselmo'nun bu filmi anlaması için ne kadar süre geçmesi gerekmektedir.

cevabı tahmin bile edemezsin.

hayır, hayır bu sanatsa ben sanatsever değilim arkadaş. ve sinema dedikleri buysa bundan sonra alacağım ilk bilet kuğu götü balesine olacak;)

22 yorum:

Adsız dedi ki...

buraya ş

Adsız dedi ki...

evet, bir önceki yorumdan anlayın işte nasıl bir film olduğunu.. hani ben demiştim, demek istemiyorum ama.. inan ki benzer duyguları yaşayan biri olarak biliyorum ki tek değiliz. az hiç değiliz. yani mulholland dr. nereye, bu nereye..

işte herkesin her yaptığı beğenilmiyor, mu desek ne desek? kaç kere daha izlesek de bundan bir şey çıkarsak bilemiyorum ama ben benimle bir kere daha izlemek isteyen birini henüz bulamadım.. bence bu durum biraz "nicelik değil nitelik" sorunu olmuş durumda :)

Zeynep dedi ki...

benden başka yüzeysel ve sığ insanların varlığını görmek beni delicesine mutlu ediyor.
sanat da neymiş?

zaten o uzay fotoğrafını görmekten de çok sıkılmıştım.

anselmo dedi ki...

sevgili birisi; david lynch'e ve kendime 4-5 şans daha tanımaya karar verdim. malum filmi yerli beyazperdede hatta festivallerde bile göreceğimizi sanmıyorum -muhtemelen filmi izlemeye gelecekler ilk on dakikada önce şşt makinist araya parça koy nidaları, sonra da perdeye yağacak çürük yumurta ve domatesleri izleyecekler- ama izleyecek bir ortam bulursan birini de seninle izlemek isterim.

sanat filmine yüzeysel bakmana bir şey diyemem de o uzay fotoğrafına yüzeysel bakmayacaktın sotiz kzkrdş;) neyse onu bunu bırak da filmi izledin mi sen onu söyle. izlediysen biz filmi izleyen talihsizler olarak kurduğumuz adsız inland empire mağdurları dayanışma grubumuza seni de davet edeceğiz;)

Zeynep dedi ki...

stephan hawking'e bile kafa tutarım ama zeka ve sabır seviyemi 7 sene sonra bir lynch filmi daha izlemeye hazır hissetmiyorum.
dünyada anlaşılır ve güzel şeyler de var.

anselmo dedi ki...

doğası gereği insanoğluna anlaşılır, güzel şeyler ve rahat batıyor bir süre sonra;)

ama ekseriyetle ilgisiz olman ve film izlemenin senin için ciddi bir uğraş olmadığıyla ilgili demecin, basit, anlaşılır ve güzel şeylerle ilgilendiğini vurguluyor. ben şahsen böyle bir şey yapabiliyor olmak isterdim çünkü o zaman hayatı oturup yazmak yerine yaşıyor olurdum.

Adsız dedi ki...

işte benim de demek istediğim buydu zaten..

anselmo dedi ki...

olmayacak dediğimiz şey oldu ve malum film 14 ve 17 şubatta iki ayrı gösterimde ifistanbul'da.

hayatını inland empire'ın sırrını çözmeye adayanlara duyurulur;)

E. dedi ki...

cnbce den başka kanal izlemem, en sevdiğim yönetmenler lynch ve de von trier, öğlenleri -buraya lüküs bi yer koyukoyuver, gerçekte simit felan yiyom zira, çaktırma- radikal okur, radyo eksen dinlerim, çok örbınım.

pöh.

drink alim ben en iyisi.

lost hayvey den tiksindim ya, hala nedir babo bu filmin amacı diye kendime soruyom allah seni inandırsın. patriciayı çıbıl çıbıldak gördük film boyunca, ona yaradı.

Everfever dedi ki...

hayatımda lynch seyretmedim. Kusturica insanıyım ben. Bir de böyle berbat senaryolu, bol patlamalı holivud filmlerini seyredip, sıkıntıdan aklıma zarar vermeyi çok seviyorum. Resmen acı çekiyorum, ama yine de dayanamıyorum :)

Adsız dedi ki...

Hayır, niye sonuna kadar kasarsınız onu hiç bilmem..

Ben muholland'ı 18.dksında keşfedip, ebedi olarak hayatımdan çıkarmış birisi olarak bunu bilmez, bunu sorarım size...

.o.zlem dedi ki...

mullholand dr.'i ilk izleyisimde bana da tir carpmis gibi olmustu ama ikinci defa izlemeden cözebildik :) ama hemen degil. interneti altust ederek :) cildiracaktim yoksa. sonra bütün filmlerini izlemeye calistim (evet cidden ugrastim cünkü ikinci film olarak eraserhead-i secmistim). eraserhead'in ilk 10 dakikasini 20 kere izledim. sonunda iskence yapar gibi sonuna kadar baktim. biz niye hicbir sey anlamiyoruz diye dört arkadas birbirimize baktik. :) hele film uzerine yapilmis felsefik yazismalari görünce ya biz ya da baska birileri bu dünyadan degil dedik. sonra ancak kavrayabildim david lynch'in beyin linci yapmaya calistigini ve bir sey anlamaya calismamaya karar verdim. bu durumda en sevdigim filmi mullholand dr digeri de wild at hearth. baska bisi yok görüntülerin ilgincligi disinda (lost highway - blue velvet)

yeni filmini izlemedim ve o filmi benimle izlemek isticek kimseyi tanimiyorum :)

Vladimir dedi ki...

Bu filmi sonuna kadar izleyebilen bir başka insan daha gördüm ya artık gam yemem. Anlamak için biraz daha beklemek mi kolay yoksa filmi unutup izlerini kafamdan tamamen silmek mi ona karar veremiyorum.Yoksa filmde beklenmedik bir anda olduğu gibi kafaya koskocaman çirkin ve kahverengi bir tavşan maskesi geçirip pantolon mu ütülemek lazım onu da bilemiyorum.

Adsız dedi ki...

maskesli besler serisini ya da hababam sınıflarını ya da iste onlar gibilerini liynç cekse nasıl olurdu acaba? gene sever miydi deli gonul mehmet ali erbil'i?

senaaaaa dedi ki...

böyle muhabbetler dönünce aklıma hep bir film sahnesi gelir.
türev diye bir film vardı. bence şahane filmdi, neyse, bu filmde bir reklam yazarı adam var, postmodernizm hakkındaki düşüncelerini anlatıyor.
blogun seviyesini korumak amacıyla yazmıyorum, ama izleyin (:

7.oda dedi ki...

mulholland dr. hayranı biri olarak çok fena şekilde merak ettim filmi.. bulup izleyeceğim mutlaka!!

7.oda dedi ki...

bu arada aklıma geldi de.. dergide okumuştum.
he raveonettes ...... aly, walk with me
rivayete göre; david lynch bu parçayı dinlemiş ve sırf birlikte iyi gider diye yeni filmine acayip bir sevişme sahnesi koymaya karar vermiş

totipoti dedi ki...

merhaba, ben bu akşam izleyeceğim filmi. yazını okuduktan sonra heyecanım katbekat arttı ;)

anselmo dedi ki...

festivalde olsun, korsan dvdcilerden alınmış dvdleri evine götürüp izleyenler olsun yorumları merakla bekliyoruz.

ama ben en çok dün geceki gösterimde sinemanın çıkış kapısının önünde bekleyip çıkanların yüz ifadelerini görmek, onlara filmi nasıl bulduklarını sormak isterdim;)

totipoti dedi ki...

çıkışta bana sormuş olsaydın eğer hiçbir cevap veremezdim herhalde.
3 saat boyunca - aralıksız - gerçekten hiç ama hiç birşey anlayamayarak baktım çünkü koca ekrana.
saat 00.15 civarı artık sinirlerim bozuldu ve gülmeye başladım, film bitene kadar da - gözümden yaşlar akarak - güldüm (düşününce iyi dayanmışım ya yine de).
ben şahsen en çok film bittikten sonraki dans sahnesini beğendim.
special appearance: naomi watts yazısını görünce aa nerdeydi hiç farketmedik filan dedik, zaten edemezmişiz, tavşanlardan biriymiş çünkü kendisi.
film sırasında yarıda bırakıp çıkan izleyici sayısı oldukça fazlaydı - ki festival insanlarının bir filmi yarıda kesip çıkmalarına ilk kez şahit oluyorum.
bir de tornavida sahnelerinde matkap benzeri bir ses geldi sürekli olarak. filmin bir parçası mıydı yoksa dışarıdan mı geldi anlayamadık ama bayağı bir tırstık.

biraz daha sindirdikten sonra
belki daha "derin" yorumlar yapabilirim...

7.oda dedi ki...

buyrun bir de bunu okuyun:
İçerlek Krallık

Adsız dedi ki...

sizler yine iyisiniz arkadaslar ben ise bu david amcanın butun fılmlerınden ozellıkle ınland empire adlı sacma sapan filmden sorumluyum sınavda ole bır ders secmısım kı lanet edıyorum deneysel fılm nıtelıgınde her hafta bu adamım fılmlerınden(film demek de yanlıs) sorumluyum bıde ne anlattıgını yazmmamısı ıstıyor saka gıbı:D kım ne anlamıskı cok merak edıyorum bana yardım edecek bı ınan var mı:D